Speciání technologický postup

Žampion hnědý s vysokým obsahem vitamínu D

Žampiony s vysokým obsahem vitamínu D

Vyzkoušejte lahodné žampiony z Kaznějova, které mají díky speciální technologii vysoký obsah vitamínu D.

Tyto žampiony jsou produktem výhradně naší společnosti, jejichž konzumací alespoň dvakrát týdně zajistíte tělu potřebné množství vitamínu pro optimální fungování imunitního systému a to přírodní cestou. Jsou pěstovány na Kaznějovsku a díky speciální technologii získávají ještě vyšší množství vitamínu D než běžné žampiony.


Jak se to dělá?

Stejně jako si lidé vytváří pomocí letního sluníčka vitamin D, obdobně toto dokáže i žampion. Houbám je nasimulován sluneční svit pomocí speciální lampy, která je na několik sekund osvítí, čímž se v něm zvýší obsah vitamínu D.

Tři až čtyři středně velké žampiony pak nahradí denní doporučenou dávku potřebného vitamínu D. Zatímco před osvitem má 100g hub 3 mikrogramy vitaminu, po něm je to 5–20 mikrogramů.


Použití

Vitamín D je rozpustný v tucích a jeho úbytek při tepelném zpracování činí cca 15 %. Je tedy dobré houby zpracovávat na tuku (máslo, sádlo, rostlinné oleje), základem je využít všechen sos, který na pánvi zůstane. Dobré je jíst žampiony i v syrovém stavu, např. v západní Evropě je běžné přidávat je do zeleninových salátů. Skvěle se hodí do omáček, polévek nebo pod maso.

Tepelnou úpravu zkracujeme na dobu nezbytnou, aby byl zachován co největší podíl vitamínů.

Žampion bílý s vysokým obsahem vitamínu D